silverklon.blogg.se

2014-03-08
13:01:32

Vår kattproduktanvändning

I det här inlägget kan du läsa om vilka produkter vi använder till våra katter, och varför vi har valt dem.
 
Godis
Lisa är väldigt kinkig när det kommer till godis, men något hon inte kan få nog av är Beaphar's Sweethearts. Så efter kloklippning eller när hon varit extra duktig brukar hon få ett litet hjärta som hon lyckligt mumsar i sig. Godiset innehåller mjölk, socker, kött-derivat, spår av skaldjur och blötdjur, mineraler, jäst, oljor och fetter.
 
 
Mat
När det kommer till mat gillar Lisa det mesta, men vi som ägare vill ha något som hon tycker om samtidigt som det är nyttigt. Vi vill också ha torrfoder eftersom det minskar risken för tandsten och håller längre än blötfoder. Därför brukar vi använda Royal canin's Feline Care Nutrition: Digestive comfort 38. Den består av rätt stora matbitar vilket uppmuntrar katten till att tugga ordentligt istället för att svälja bitarna hela. Det gör att katten kräks mindre och att den blir mättare. Proteinerna och fibrerna i maten gör att maten förs enklare genom tarmarna och att spjälkningen genomförs lättare. Det gör också att det blir 35% mindre avföring, eftersom näringen tas upp av kattens kropp. Man brukar märka skillnad efter ungefär två veckors användning av produkten.
 
 
 
Kattungefoder
När vi väl har kattungar här hemma använder vi oss av ett specialfoder som både Lisa och hennes småttingar äter av. Fodret kallas Royal canin's Kitten. Det tas upp till 12 månaders ålder. Den innehåller vitaminer, proteiner, mineraler och andra näringsämnen anpassade efter kattungars känsliga magar. 
 
 
Blötfoder
För att unna Lisa och ungarna ibland kan vi till helgen ta fram en påse blötfoder (som vi delar upp i tre potioner eftersom det är så pass mycket i). Det är ingenting de ska äta till vardags, men något gott de kan få ibland. Då använder vi oftast Whiskas blötfoder med någon läcker smak; aningen kyckling, oxfilé eller lax. Det som katterna gillar förutom bitarna är att det finns en gelé blandat med.
 
 
Kattsand
Det finns många olika produkter att ha inne i kattoan och anledningen till att vi har avfärdat spån är att det inte klumpar ihop sig, vilket gör det svårare att ta upp när vi rensar ur toan. Men när vi har kattungar har vi helt vanligt spån till dem, eftersom de gillar att snutta och äta det mesta när de är små, och det är inte så bra om de får i sig sand i magen. Men till Lisa och stora katter använder vi riktig kattsand. Det vi använder är Ever Clean's clumping cat litter: extra strength unscented. Den är alltså helt oparfymerad och klumpar sig så att det är enkelt att få upp.
 

Kattlåda
Vi använder en helt vanlig kattlåda med tak från Dogman professional. Väggarna och taket gör att sanden inte hamnar överallt. Den har även en dörrlucka som vi har tagit bort eftersom Lisa tyckte den var lite läskig. Den här kattlådan är väldigt lätt att rengöra eftersom man enkelt kan ta bort locket. Till den använder vi en vanlig plastskyffel.
Matskålar
Vi har köpt helt vanliga uppläggningsskålar med låg kant för att Lisa enkelt ska komma åt maten och vattnet. Vissa katter föredrar att dricka ur glas men Lisa nöjer sig gott med dessa. Under har vi ett underlägg så att inte golvet blir alltför smutsigt när kattungarna springer rätt igenom skålarna. 

 
Hygien
Till vissa katter behöver man ständigt använda schampoo andra rengöringsprodukter men eftersom Lisa är korthårig räcker det med att vi har en nagelklippare och en borste. Vi köpte först en stor borste men den tyckte hon var obehaglig och vass, så nu använder vi en mindre som hon gillar. Hårremmen blir fin, överflödigt hår lossnar och Lisa får en skön massage. Vi brukar klippa klorna ungefär varannan vecka eftersom hon är en innekatt, och borsta henne kanske var tredje.

 
Kattleksaker
Lisa är inte mycket för leksaker som man köper. Mest gillar hon överblivna snören, papper, gem eller annat skräp. Vi har dock några leksaker som hon gillar. Den ena är en lång pinne som liknar ett fiskespö, med en fluffig rosa sak längst ut på. Den brukar hon jaga. Hon uppskattar också leksaksråttor som prasslar lite: men inte tjutande eller gälla läten. Vi har också några mjukisdjur och bollar som kattungarna brukar uppskatta. Bland annat en platta med en fjäder och en gungande boll på.
 
 

Viloställen
Det är inte så noga att köpa hem en massa extraprylar där du vill att katten ska sova, för katten kommer ändå att välja själv var den vill vila. Lisa brukar sova i vår saccosäck, i våra sängar, på mattan eller stolen, uppe på garderoben eller liknande. Det viktiga är att ha något ställe som är mjukt och skönt som katten kan gå undan till. Ha gärna ett utkiksställe också! Katter gillar ofta höga höjder där de kan ha uppsikt. Lisa gillar att sitta på vår utkiksplattform och se ut genom fönstret. Klösträd, kattpelare och klöspelare brukar bli en bra kombination mellan lek, kloande, hålla utkik och att sova. Dessa finns i väldigt simpla och små former, men även gigantiska konstruktioner för många katter.

 
Kattransportbur
Det finns inte många krav på kattransportburar, men att tänka på är att katten ofta uppskattar att kunna se ut lite. Vår egen kattbur har ett galler längst fram och små fönster på sidorna. Det finns dessutom en lucka i taket som går att öppna upp om man vill klappa katten eller låta den titta ut mer. Det är också bra att ha något ställe i transporten där du kan packa ner koppel, godis eller liknande. Och tänk på att skaffa en transport där du kan ta bort locket manuellt: många katter vägrar att komma ut om de är rädda, vilket kräver att du får lyfta ur dem. Skaffa helst en fast bur där du kan lägga in filtar och liknande. Det finns tygburar men det kan skrämma katterna eftersom varje rörelse registreras tydligare. 
 
 
Har du några frågor angående vår produktanvändning eller någonting annat så lämna en kommentar eller mejla [email protected].

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: